Uređenjem ljetne pozornice na tvrđavi Kastel, Grad želi očuvati naš najstariji gradski simbol, a ujedno napraviti ljepši i uređeniji prostor, koji se tradicionalno koristi u svrhu organizacije brojnih manifestacija, saopšteno je iz Gradske uprave.

Prijedlogom budžeta planirano je 50.000 KM za ovu namjenu, a s ciljem da se pruži ljepši ambijent našim sugrađanima i, ujedno, obogati turistička ponuda grada.

“Investiranje u tvrđavu Kastel svakako je opravdano željom Grada da ovo značajno kulturno-istorijsko zdanje zasija u punom sjaju, kako bi se uljepšala sveukupna slika Banjaluke, jer naš grad je zapravo ogledalo svih nas”, izjavio je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Novi koncept Kastela zamišljen je tako da ova tvrđava oživi, da se na novoj ljetnoj pozornici održavaju koncerti, poetske ili filmske večeri, koje će građani moći da posjećuju kada požele, ili da stanu i pogledaju dok uživaju šetajući Kastelom.

Gradonačelnik je istakao da potencijali Kastela nisu iskorišteni u dovoljnoj mjeri, te da je šteta da ovako sjajan prostor banjalučke tvrđave najčešće čeka ljeto da oživi, ali uz dobre ideje i planove ovo možemo promijeniti na bolje.

“Znamo da će za naše planove biti potrebna određena sredstva, pogotovo ako se pokaže opravdanim da je najbolji modalitet da Kastel dobije status javne ustanove”, rekao je Stanivuković, te dodao da će novoformirana radna grupa pripremiti elaborat i plan koji će biti upućen Skupštini grada na izjašnjavanje.