Moskva će uzvratiti britanskim ciljevima u Ukrajini ili drugde ako Kijev upotrebi rakete koje je obezbedila Velika Britanija za napad na rusku teritoriju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova londonskom ambasadoru u ponedeljak.

Ambasador Najdžel Kejsi pozvan je u ministarstvo nakon napomene britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona Rojtersu da Ukrajina ima pravo da koristi rakete dugog dometa koje je poslala Velika Britanija za napade duboko u Rusiji.

“Kejsi je upozoren da odgovor na ukrajinske udare korišćenjem britanskog oružja na ruskoj teritoriji mogu biti bilo koji britanski vojni objekti i oprema na teritoriji Ukrajine i šire”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova posle sastanka.

SAD i njihovi saveznici su ranije kvalifikovali svoje isporuke oružja dugog dometa Kijevu rekavši da se ono može koristiti samo na teritorijama za koje Ukrajina tvrdi da su njene – Krim, Narodne Republike Donjeck i Lugansk, i Hersonske i Zaporoške oblasti.

Prema saopštenju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Kameronove izjave o suprotnom “defakto priznaju njegovu zemlju kao stranu u sukobu”.
Rusija shvata Kameronove komentare kao “dokaz ozbiljne eskalacije i potvrdu sve većeg učešća Londona u vojnim operacijama na strani Kijeva”, dodalo je ministarstvo.

Kejsi je pozvan da “razmisli o neizbežnim katastrofalnim posledicama takvih neprijateljskih koraka iz Londona i da odmah na najodlučniji i najnedvosmisleniji način opovrgne ratoborne provokativne izjave šefa Forin ofisa”.

Ranije tokom dana, rusko Ministarstvo odbrane najavilo je vežbu testiranja raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja. Predsednik Vladimir Putin naredio je vežbe nakon “provokativnih izjava i pretnji” zapadnih zvaničnika, saopštila je vojska.

U Ministarstvo spoljnih poslova pozvan je i francuski ambasador Pjer Levi. Moskva još nije saopštila detalje sastanka.