Crna Gora će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na njemačku Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu. Kako tamošnji mediji pišu, amandmanima je predviđeno individualizovanje krivice, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona. Da li ovi amandmani suštinski nešto mijenjaju kada je riječ o rezoluciji, ili su spiranje savjesti? Trik pitanje, smatra struka.

Kako će Crna Gora glasati o rezoluciji o Srebrenici? Predsjednik Vlade Milojko Spajić izbjegava direktan odgovor na ovo pitanje. Dok se čeka zvanični stav, nezvanično Crna Gora pripremila je amandmane na ovaj dokument.

– Ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini – piše u prvom amandmanu.

– Potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u svim njegovim odredbama – navodi se drugom amandmanu.

Drugim amandmanom, navodno se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u okviru BiH, što je garantovano Dejtonskim sporazumom.

Vlasti u Beogradu ne dijele mišljenje Podgorice.

Play Video

– Iako odlično znamo da je upravo u slučaju te rezolucije zgažen Dejtonski sporazum zato što nije bilo saglasnosti sva tri člana Predsjedništva. Zato što se jedan od entiteta oštro protivi tome. Zato što nisu obuhvaćene sve žrtve. Uz svu tragiku stravičnog zločina u Srebrenici, ratu u BiH je bilo 120.000 žrtava po različitim podacima, iz različitih naroda. Da su prekršena različita pravila Ujedinjenih nacija – rekao je Marko Đurić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Ovi amandmani, ako dođe do njihovog ulaganja, signal su za unutrašnju upotrebu, ističe šef srpske diplomatije.

Smatra da je riječ o smirivanju savjesti, isključivo za domaću političku upotrebu.

– Da ne bi izgledalo da podržavate nešto što je protiv bratske Srbije, pa vi onda izmišljate neke amandmane kojima treba tobože pred domaćom javnosti da izgledate da ste to ublažili – dodao je Đurić.

Na ovakve izjave odgovorio je Đurićev kolega iz Crne Gore.

Filip Ivanović navodi da se Crna Gora u vođenju spoljne politike rukovodi isključivo svojim, a ne tuđim interesima.

A kakav će taj interes biti, mnogi već predviđaju. Nemaju dilemu o tome kako će Crna Gora glasati, a amandmane vide kao trik za naivne u Crnoj Gori.

– Јedan trik koji bi trebalo da pokaže Srbima kako oni brinu između ostalih i o Srbima u Crnoj Gori. Ništa to u suštini ne mijenja stvar i mislim da u Republici Srpskoj ljudi treba da budu svjesni da trenutno u Crnoj Gori imaju ljude koji ne razumiju ili neće da razumiju da prihvate njihove argumente – naveo je Ivan Milošević, sekretar Udruženja novinara Crne Gore.

Amandmani su bacanje prašine u oči, tvrdi istoričar Aleksandar Raković.

To je, kaže, pokriće da režim u Crnoj Gori, na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem glasa za Rezoluciju, kojom će srpski narod biti stigmatizovan kao genocidan.

– Vlast u Crnoj Gori nastavlja da vodi svoju antisprsku politiku, uprkos tome što su sadašnji akteri vlasti na čelu sa Spajićem i Milatovićem došli na talasu srpske pobjede 2020. godine. Mi smo već navikli i Srbija i Republika Srpska da iz Crne Gore dobijamo nož u leđa kad god se za to crnogorskim vlastima ukaže prilika – istakao je Aleksandar Raković, istoričar.

Ima među predstavnicima crnogorskih vlasti i onih koji smatraju da ne bi bilo dobro da Crna Gora u Ujedinjenim nacijama podrži rezoluciju o Srebrenici.

Među njima je i potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić, koji će glasati protiv ako platforma o glasanju u Ujedinjenim nacijama bude na dnevnom redu Vlade.

– Socijalistička narodna partija ima svoj stav, koji smo već iznijeli u Parlamentu prije tri godine, kada je bilo govora o sličnoj temi. Naš stav je jasan. Mi smo protiv svih zločina i za to da se osude svi zločini, bez obzira sa koje strane dolaze. Ipak, ne možemo dozvoliti da se bilo koji narod naziva genocidnim i da se na taj način stigmatizuje, odnosno da od jednog naroda generalno pravimo neku nepoželjnu sliku u svijetu – kategoričan je Šćekić.

Odmah nakon ove izjave, oglasili su se iz DPS-a. Pitaju da li je ovo i zvanični stav Vlade.

Taj stav, umjesto taktiziranja, zatražili su i Socijaldemokrate.

Kakav god bio, po mišljenju struke biće test za koaliciju Milojka Spajića sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.