Koordinator za strateške komunikacije američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da će predsjednik SAD-a Joe Biden ove sedmice ponoviti podršku povećanju broja zemalja koje čine Vijeće sigurnosti UN-a.

“Bili smo jasni da vjerujemo da je vrijeme da se pogleda arhitektura Vijeća sigurnosti. Vjerujemo da bi ona trebala biti inkluzivnija i sveobuhvatnija”, rekao je on.

Kirby je dodao da će Biden ove sedmice ponoviti podršku SAD proširenju Vijeća sigurnosti.

Trenutno u Vijeću sigurnosti ima pet stalnih članica: Rusija, Velika Britanija, Kina, SAD i Francuska. Svaka od ovih nacija ima pravo veta u vijeću. Dodatnih 10 država, izabranih po principu geografije, ima status nestalne članice.

Predstavnici američke administracije su u više navrata govorili za reformu Vijeća sigurnosti UN-a. Konkretno, Biden je tokom svog prethodnog govora na Generalnoj skupštini prošle godine rekao da Washington podržava povećanje broja stalnih članica, uključujući afričke i latinoameričke države. Ranije je postalo poznato da Washington također podržava davanje statusa stalne članice Indiji. Osim toga, prema The Daily Telegraphu, SAD bi željele vidjeti Njemačku i Japan u reformiranom Vijeću sigurnosti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da Rusija posebno ističe Indiju i Brazil kao dostojne kandidate za stalno članstvo, uz obavezno predstavljanje Afrike.