Zbog pogoršane epidemiološke situacije, održan je sastanak Gradskog štaba za vandredne situacije sa aktivom direktora osnovnih i srednjih škola sa područja Banjaluke, kako bi se analizirala trenutna epidemiološka situacija.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao da je situacija zabrinjavajuća sa tendencijom porasta broja zaraženih.

“U posljednjih sedam dana zabilježen je broj porasta zaraženih. To se odnosi i na veliki broj zaraženih učenika, naročito učenika osnovnih škola, što nam govori da je u posljednje sve veći broj mlađih među zaraženima”, rekao je on. On je istakao da je ovo posljednji apel građanima na poštovanje mjera, kako ne bi došlo do daljih pooštravanja.

“Mi kao grad, prvo vodimo računa o zdravlju, ali moramo brinuti i o privredi, jer ovo predugo traje. Moramo izgraditi kolektivnu odgovornost kako bismo lakše prebrodili situaciju sa kojom se suočavamo”, rekao je Stanivuković. On je takođe rekao da tržni centri moraju tražiti dopis kako bi organizovali događaje i promocije, ali i poziva na držanje distance u marketima.

“Preporučuje se nošenje maski i na otvorenom u slučaju kada nije moguće držati distancu”, dodao je Stanivuković.

Direktorka Doma zdravlja, Nevena Todorović potvrdila je da je situacija zabrinjavajuća.

“U proteklih 10 dana je 776 identifikovano pozitivnih lica na virus korona. Naše službe su opterećene, imamo dosta pacijenata sa respiratornim tegobama . Dnevno uzimamo preko 200 briseva. Ono što je zabrinjavajuće je da je na UKC danas smješteno preko 300 pacijenata sa teškom kliničkom slikom”, rekla je ona. Ona je istakla da je posebno brine širenje virusa korona u školama.

“Očigledno je da se virus širi i da je pritisak na medicinske radnike sve veći. Broj pozitivne djece na teritoriji Grada je prije dva dana bio 70. Onlajn naslava trenutno se provodi u Tehnološkoj školi i u osnovnoj školi Branko Radičević”, kazala je Todorovićeva. Za sada, kaže, nije poznato da li će Republički štab donijeti nove mjere, ali će sutra biti poznato više informacija, piše Srpskainfo.