Ideja ujedinjenih evropskih Država koju je dao Vinston Čerčil 1946. godine danas je više. Samo to su države u kojoj vidimo da su građani na čelu.

Rekao je to Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, u Sarajevu na konferenciji povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Savjeta Evrope i 22. godišnjice članstva BiH u toj organizaciji.

– Oni dobijaju svoje pravo i poziciju u Savjetu Evrope. Mislim da je jako dobro vidjeti da i u Bosni i Hercegovini gledamo na Savjet Evrope, uključujući i sljedeće odluke Evropskog suda za ljudska prava. Ostaje mnogo toga da se uradi – rekao je Šmit.

Šmit je istako da slijedi težak posao koji treba obaviti.

– Ponekad se malo pitam da li su svi u predstojećim pregovorima shvatili da je ovo težak posao koji treba obaviti, počevši od Sejdić-Finci i drugih slučajeva. Uradimo to konstruktivno u smislu naroda i nediskriminacije. Ja sam optimista, jer pogledajte, 1946. godinu, ko bi mogao biti optimista nakon katastrofe Drugog svjetskog rata – istakao je Šmit.

Još je kazao da se nikada ne treba precijeniti uticaj jedne osobe u istoriji, piše N1.

– Bilo je ljudi koji su rekli, idemo naprijed, hajde da radimo zajedno. Uspjeli su do prosperitetnog kontinenta pa zašto ne bismo uspjeli ove i narednih godina? Nikada ne bi trebali precijeniti uticaj jedne osobe u istoriji. Vrlo je, vrlo malo onih koji se probijaju kao Vinston Čerčil. Ne bih da poredim gospodina Dodika sa Vinstonom Čerčilom – zaključio je Šmit.