Vlada Crne Gore podržaće rezoluciju o Srebrenici, rekao je danas premijer Milojko Spajić.

– Glasaćemo za sve rezolucije koje osuđuju genocide i zločine na prostoru bivše Јugoslavije – rekao je Spajić na sjednici Skupštine Crne Gore.

On je naveo da Crnoj Gori nije interes da diže tenzije sa Srbijom, da ima obavezu da vodi proevropsku politiku i da je 100 odsto usklađena sa spoljnom, bezbjednosnom i odbrambenom politikom EU.

Spajić je ponovio da Vlada Crne Gore u konsultaciji sa saveznicima predlaže dva amandmana na rezoluciju o Srebrenici kojima, kako kaže, uvažava žrtve i sprečava žigosanje naroda zbog zločina pojedinaca.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić najavio je, nakon obraćanja Spajića, da će koalicija “Za budućnost Crne Gore” predložiti parlamentu da izglasa rezoluciju o genocidu u Јasenovcu.

 

– Nadam se da će rezolucija o genocidu u Јasenovcu biti prihvaćena. Očekujemo stoprocentnu podršku vlasti i opozicije – rekao je Mandić.

On je naveo da Vlada Crne Gore ne bi podržala rezoluciju o Srebrenici da su njeni članovi predstavnici koalicije “Za budućnost Crne Gore” koju čine Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija.

– Vlada će donijeti odluku onako kako procijeni. Ministri treba da odlučuju o tome znajući da koalicija “Za budućnost Crne Gore” tu odluku ne podržava – rekao je Mandić na sjednici Skupštine Crne Gore i dodao da koalicija zbog toga neće srušiti vlast, jer narod od njih to ne traži.

On je istakao da će Vlada premijera Milojka Spajića voditi unutrašnju i spoljnu politiku, te da će sutra donijeti odluku o rezoluciji o Srebrenici.

– Očekujemo od kolega iz Socijalističke narodne partije da budu protiv. Nas 16 poslanika predstavljaće ministri SNP-a, koji će govoriti sve ono što treba da se kaže. Život mora da ide dalje – rekao je Mandić.