Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju Zapada oružjem, navodi AFP.

Oblaci crnog dima mogli su se videti u nedelju u blizini Očeretine, poslednjeg ruskog osvajanja od zauzimanja strateškog grada Avdejevke u februaru.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da je registrovalo ukupno 125 ruskih napada duž linije fronta od 700 kilometara tokom 24 sata.

Više od polovine tih napada bilo je u oblasti oko Očeretina i grada Časiv Jara koji je pod kontrolom Ukrajine, a koji je pod sve intenzivnijim napadima.

Iako nije bilo velikih pomaka, napredak Rusije izazvao je mnogo iznenađenja i podstakao je kritike u Ukrajini. Telegram kanal “DeepState”, koji je blizak ukrajinskoj vojsci, okrivio je komandu brigade raspoređene u Očeretinu za “urušavanje odbrane u toj oblasti, što je dovelo do znatnih gubitaka”.
Brigada je na Fejsbuku objavila da njeni vojnici “nisu pobegli” već su bili izloženi svakodnevnoj vatri sa ruskih položaja koja je bila “10 do 15 puta” snažnija od vatrene moći Ukrajine.

Meseci čekanja
Ukrajina je mesecima upozoravala na nestašice municije, okrivljujući kašnjenja i neodlučnost oko zapadnih snabdevanja. Konačno, Vašington je prošlog meseca odobrio paket pomoći od 61 milijardu dolara, ali posmatrači upozoravaju da će biti potrebno vreme da se ta pomoć materijalizuje na bojnom polju.

“Neprijatelj shvata da će municija početi da se pojavljuje… za dva meseca”, rekao je Jurij Fedorenko, komandant bataljona bespilotnih letelica Ahil 92. brigade koja deluje na istočnom frontu.

“Ova dva meseca rata biće veoma, veoma, veoma intenzivna. Neprijatelj će pokušati da uzme što je više moguće od sada do tada”, rekao je on.

Sadašnjim tempom, ruske trupe bi uskoro mogle da ugroze strateški važan put T0504, koji je sada desetak kilometara od fronta. Na putu, koji se nalazi severno od Očeretina, mogli su se videti civilni radnici kako kopaju rovove i protivtenkovske rovove.

“Počeli su pre dve nedelje”, rekao je stanovnik sela Novoolenjivka, u blizini iskopavanja koja su u toku. Put ide od Pokrovska na zapadu do Kostjantinovke, ukrajinskog logističkog čvorišta, a zatim prolazi severno od Časiv Jara ka Bahmutu koji drži Rusija.

Šef ukrajinske vojske Oleksandar Sirski rekao je ranije da Rusija ima za cilj da zauzme Časiv Jar uoči četvrtka 9. maja godišnjice pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom.

“Ako neprijatelj zauzme Časiv Jar, mogli bi da preuzmu kontrolu nad Kostjantinovkom, Družkovkom i Kramatorskom dalekometnom vatrenom moći”, rekao je Fedorenko.

“Bila bi to veoma dobra baza za nastavak napredovanja”, rekao je on.

Ukrajina je do sada uspela da se odupre ruskim napadima istočno i severno od Časiv Jara, ali su ruske trupe poslednjih dana napredovale sa juga. Da bi zauzeli grad, međutim, morali bi da pređu isušeni kanal šest metara dubine i 30 metara širine.

Komandant ukrajinske brigade rekao je da je ruska taktika uvek bila ista – bombardovanje iz vazduha praćeno artiljerijskim baražima i napadima oklopnim vozilima i pešadijom uprkos velikim gubicima.