Bez obzira na to kakve bile promjene međunarodne situacije, Kina i Srbija ostaju pravi prijatelji i dobri partneri. Naše čelično prijateljstvo neprekidno jača, čime je postavilo primjer za saradnju između država i naroda, napisao je između ostalog predsjednik NR Kine Si Đinping u autorskom tekstu za Politiku, uoči posjete Srbiji.

Autorski tekst kineskog lidera prenosimo u cjelosti:

– Kad se bliži ljeto, sve biljke cvjetaju. U ovo doba puno nade, na poziv predsjednika Aleksandra Vučića boraviću u državnoj posjeti Republici Srbiji. Ovo će biti moja druga posjeta vašoj zemlji, zemlji ljepote i legendi, kao predsjednika Narodne Republike Kine. Prijateljske scene tokom moje posljednje posjete Srbiji prije osam godina su još uvijek živopisne u mom umu, a u proteklih osam godina bliska saradnja dvije strane već je postigla plodne rezultate. Radujem se susretu s predsjednikom Vučićem i drugim srpskim rukovodiocima i prijateljima da zajedno razgovaramo o našem prijateljstvu, planiramo saradnju i ubrizgamo novu vitalnost u čelično prijateljstvo Kine i Srbije.

Uvijek je postojao afinitet između naroda Kine i Srbije uprkos velikoj udaljenosti među nama. Tokom gorkog Antifašističkog rata i u periodu sopstvene državne izgradnje prošlog vijeka, narodi dvije zemlje su stekli snažno prijateljstvo koje se proteže kroz vrijeme i prostor. Usred tekuće transformacije svijeta neviđene u jednom vijeku, međusobna podrška dvije strane je čvršća, uzajamno korisna saradnja je bliža, dok su naše razmjene i međusobno učenje sadržajniji. Bez obzira na to kakve bile promjene međunarodne situacije, Kina i Srbija ostaju pravi prijatelji i dobri partneri. Naše čelično prijateljstvo neprekidno jača, čime je postavilo primjer za saradnju između država i naroda.
Naše dvije zemlje su se uvijek međusobno poštovale i vjerovale jedna drugoj. Predsjednik Vučić i ja smo razvili dobar radni odnos preko naših susreta, telefonskih razgovora i razmjena pisama. Dvije zemlje održavaju blisku saradnju na svim nivoima i u svim oblastima. Obje strane u potpunosti razumiju i poštuju izbor sopstvenog naroda za razvojni put, zalažu se za princip pravde i pravičnosti, čvrsto međusobno podržavaju suštinske interese od najveće važnosti za nas. Održavali smo blisku i glatku koordinaciju i saradnju u bilateralnim i multilateralnim oblastima. Sveobuhvatno strateško partnerstvo dije zemlje se neprekidno produbljuje sa opipljivim rezultatima.

Naše dvije zemlje su ostale posvećene obostranoj koristi. Srbija je prvi partner slobodne trgovine Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Prošle godine Kina je bila najveći izvor stranih investicija i drugi najveći trgovinski partner Srbije. Dinamična saradnja dvije strane u oblasti privrede i trgovine, industrijskih lanaca i izgradnje infrastrukture daje veliki podsticaj sopstvenom procesu modernizacije dvije zemlje. Željezara Smederevo HBIS, koju sam posjetio 2016. godine, već je jedan od tri najveća izvoznika Srbije. Srpski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi kao što su med, crveno vino, govedina i jagnjetina veoma se sviđaju kineskim potrošačima.

Naše dvije zemlje su uvijek pomagale jedna drugoj. Nakon izbijanja pandemije kovida 19 imao sam dva telefonska razgovora s predsjednikom Vučićem i postigli smo važne konsenzuse o saradnji u borbi protiv pandemije. Kineska strana je pružila pomoć i prioritetno obezbijedila više kontingenata zaštitnih i medicinskih sredstava, te uputila medicinske stručnjake u Srbiju. Srpska strana je pružila kineskoj strani potpunu podršku u realizaciji programa “Proljećna klica” sa ciljem da vakciniše kineske državljane koji žive i rade u Srbiji. Nevladine organizacije u Srbiji su spontano donirale maske i druga sredstva kineskim građanima. Naša međusobna podrška u izazovnim trenucima svjedočanstvo je o našem neprocjenjivom bratskom prijateljstvu.

Naše dvije zemlje su uvijek učile jedna od druge. Kina i Srbija se zalažu za sreću naroda i prosperitet države, aktivno razmjenjuju iskustva o upravljanju državom i jačaju saradnju političkih partija. Dva naroda gaje veoma prijatna osjećanja jedan prema drugom, koja su osvjedočena dinamičnim kulturnim, sportskim, turističkim i međuljudskim razmjenama. Srpska košarkaška zvezda Nikola Јokić je podržavao košarkaše koji igraju na ruralnim košarkaškim utakmicama. Sporazum o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša zaključen između naše dvije zemlje je pružio olakšice za međuljudsku razmjenu i bilateralnu saradnju.

Kineska izreka kaže “prijatelji su oni koji isto misle”, dok Srbi kažu “prijatelji su najveće blago u životu”. Kinesko-srpske dugotrajne prijateljske razmjene i uzajamno korisna saradnja dvije strane potpuno ukazuju da su neprekidno produbljenje i razvoj odnosa dvije zemlje u skladu sa istorijskim trendom i temeljnim interesima naroda, doprinoseći zajedničkom napretku obje strane. Na novom putu i u novoj eri, dalji razvoj kinesko-srpskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva uživa veliki potencijal. Spreman sam da putem ove posjete i zajedno sa srpskom stranom ulažem stvarne napore da posvećeno promovišemo kinesko-srpsko čelično prijateljstvo, doprinosimo boljitku oba naroda, da unapređujemo svjetski mir i razvoj, kao i zajedno promovišemo izgradnju društva sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo.

Treba da dosljedno budemo dobri prijatelji koji se međusobno iskreno tretiraju. Kina i Srbija će dalje produbiti i proširiti sveobuhvatno strateško partnerstvo. Dvije strane krenuće neprekidno duž puta uzajamnog razumijevanja, povjerenja, podržavanja i pomaganja, nastaviće da čvrsto podržavaju jedna drugu u važnim pitanjima od vitalnog interesa i izuzetnog značaja. Kina poštuje i podržava izbor naroda Srbije za razvojni put, podržava napore koje je Srbija uložila u očuvanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, suprotstavljajući se miješanju bilo koje sile u srpske unutrašnje poslove.

Treba da dosljedno budemo dobri partneri u saradnji i zajedničkoj pobjedi. Kina nastoji da unapređuje modernizaciju u svakom pogledu putem visokokvalitetnog razvoja, kao i da ubrzano razvija novokvalitetne proizvodne snage. Posljednjih godina Srbija bilježi izvanredna dostignuća ekonomskog i društvenog razvoja. Kina i Srbija treba da potpuno iskoriste potencijal uzajamno korisne saradnje, da realizuju Srednjoročni akcioni plan zajedničke izgradnje “Pojasa i puta”, da nastoje da ostvaruju više simboličnih projekata, da proširuju saradnju u oblastima u nastajanju kao što su naučna i tehnološka inovacija, napredna proizvodnja, zelena energija, digitalna privreda, veštačka inteligencija itd., da zajedno dijele razvojne šanse i kreiraju svjetlu budućnost.

Treba da doljledno igramo uzornu ulogu u unapređenju pravde i pravičnosti. Kao čelični prijatelji i čuvari svjetskog mira, Kina i Srbija imaju slične stavove o mnogim važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima. Suočavajući se s međunarodnom situacijom isprepletenom promjenama i turbulencijama, treba da kontinuirano jačamo koordinaciju u međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjene nacije i druge, da se zajedno zalažemo za ravnopravan i uređen multipolarni svijet i univerzalno korisnu i inkluzivnu ekonomsku globalizaciju, zajedno praktikujemo pravi multilateralizam, kao i da se posvećujemo očuvanju svjetskog mira i stabilnosti i međunarodne pravde i pravičnosti.

Treba da dosljedno jačamo povezanost u srcima naroda. Kinesko-srpsko čelično prijateljstvo je kaljeno na krvi i vatri, tako da jače zrači novim sjajem u novoj eri. Treba da kontinuirano stvaramo trodimenzionalan i raznovrstan obrazac međuljudske razmjene i lokalne saradnje, dobro iskoristimo efekte “bezviznog režima plus direktni letovi” i ulogu uzajamnog uspostavljanja kulturnih centara, jačamo saradnju u oblastima obrazovanja, sporta, kulture, turizma itd., kao i da kreiramo više šanse za mlade kako bismo prenosili kinesko-srpsko prijateljstvo s kolena na koleno.

Prije 25 godina NATO je flagrantno bombardovao ambasadu Kine u Saveznoj Republici Јugoslaviji, ubivši tri kineska novinara, i to su Šao Јunhuan, Sju Singhu i njegova supruga DŽu Јing. Ovo nikada ne smijemo zaboraviti. Kineski narod cijeni mir, ali nikad neće dozvoliti da se ponovi istorijska tragedija. Prijateljstvo Kine i Srbije, koje je natopljeno zajednički prolivenom krvlju dva naroda, postalo je zajedničko sjećanje dva naroda i ohrabriće obje strane da zajedno krenu krupnim koracima napred.

Dok se osvrćemo na put koji su naše dvije zemlje zajedno prošle, još očekujemo obećavajuću budućnost kojoj zajedno težimo. Stojeći na novoj istorijskoj polaznoj tački, spremni smo da zajedno sa srpskim prijateljima izgradimo zajednicu Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri. Proljećno cvijeće će se jednog dana pretvoriti u jesenje plodove, a drvo kinesko-srpskog prijateljstva će se razviti tako da bude visoko i jako, kao i donijeti više plodnih rezultata koji doprinose boljitku oba naroda. To je ono što zajedno očekujemo i čemu želimo da svedočimo – navedeno je u autorskom tekstu kineskog predsjednika.