Namještaj koji je nabavljen za bivšeg šefa Civilne zaštite, Mladena Ćućuna, biće ustupljen Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Kupovina ovog namještaja, koji je dobio i neslavni naziv “Ćućun XIV”, podigla je puno prašine u javnosti u prethodnom periodu. Iako su oni koji su bili uključeni u njegovu nabavku smijenjeni, postavljalo se pitanje šta će biti s namještajem koji je plaćen iz gradske kase. Prvobitno su iz Grada Banjaluka najavljivali da će on najvjerovatnije biti prodat na licitaciji, ali je u međuvremenu izgleda došlo do promjene plana.

Tako će se na idućem zasjednju Skupštine grada naći odluka kojom Grad besplatno ustupa ovaj namještaj Kulturnom centru Banski dvor.

– Namještaj ćemo dati Banskom dvoru. U pitanju je stilski namještaj i ne znam šta bi drugo s njim mogli uraditi. Siguran sam da će ta ustanova kulture naći odgovarajuću svrhu za njega – rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković, objašnjavajući ovu odluku gradske administracije, navodi SrpskaInfo.

Stanivuković je u februaru na društvenim mrežama objavio fotografiju neotpakovanog stilskog namještaja u Vatrogasnom domu. Uz fotografiju je objavio i komentar da se radi o namještaju koji je kupio tadašnji šef Civilne zaštite Mladen Ćućun, “od narodnog novca, u jeku pandemije, za svoju kancelariju u Civilnoj zaštiti”.

Prema informacijama koje su stigle iz Gradske uprave, sporni namješaj je nabavljen putem direktne nabavke. Datum pokretanja javne nabavke je bio 17. mart 2020. godine a vrijednost robe sa PDV je iznosila 5.967.98 KM. Od te sume je za kancelarijski trosjed izdvojeno 1.181 KM, za radni sto 2.393 KM, a kancelarijsku fotelju 505 KM. Pored toga, nabavljena je i radna stolica, klub stolić i jarbol za zastavu.

Kupovina tog stilskog namještaja je bio jedan od razloga zbog kojih je smijenjen bivši šef Civilne zaštite Mladen Ćućun i protiv koga je aktuelna administracija podigla krivičnu prijavu, za zloupotrebu službenog položaja.

Kao reakcija na taj potez gradske vlasti Ćućun je protiv gradonačelnika Draška Stanivukovića podnio tužbu za klevetu.