Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ostvarili su rekordnu zaplijenu cigareta- spriječili su pokušaj krijumčarenja 585 kartona cigareta ukupne tržišne vrijednosti 1,6 miliona KM.

Sprovodeći operativne aktivnosti na terenu, službenici UIO izvršili su detaljan pregle teretnog motornog vozila u vlasništvu firme iz Crne Gore.

Tom prilikom je otkriven pokušaj krijumčarenja 585 kartona (292.500 paklica cigareta), brenda “Regina Red” čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 1.608.000,00 KM. Krijumčarene cigarete bile su namijenjene “crnom tržištu” Evropske unije.

Teretno motorno vozilo u kojem su pronađene krijumčarene cigarete je privremeno oduzeto jer je korišćeno kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, dok je lice K. M. lišeno slobode.

Aktivnosti na terenu su sprovedene na osvnu naredbe Suda BiH i uz saradnju sa Tužilaštvim BiH.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda, Tužilaštvu BiH biće podnesen izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu protiv osumnjičenog lica.

Službenici UIO nastavljaju sa prikupljanjem dokaza u vezi sa navedenim krivičnim djelom.

Prilikom sprovođenja aktivnosti na terenu sluzbenici UIO koristili su specijalističku opremu – mobilni skener Nuctech, koji je Upravi donirala Kina, a koji je u mnogome doprinio uspješnoj realizaciji ove operativne aktivnosti.

Hapšenje u Bileći

Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su muškarca čiji su inicijali D.Đ. zbog krijumčarenja 17.750 kutija cigareta u automobilu “opel zafira”, saopšteno je iz ove policijske agencije.

Ovo lice je uhapšeno juče u mjestu Korita, opština Bileća, nakon što je u navedenom automobilu kojim je upravljao uočena veća količina cigareta, za koju je D.Đ. izjavio da ne posjeduje propisanu dokumentaciju.

Tokom pretresa osobe i vozila, pronađene su i privremeno oduzete cigarete, kao i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

– Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nedopuštenog prometa akciznih proizvoda biće podnesen u redovnoj proceduri – navodi se u saopštenju.