Dobojsko Okružno javno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv NN izvršioca ili više njih zbog sumnje da su izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva prilikom NATO bombardovanja 1995. godine vojnih i civilnih objekata u tadašnjim opšinama Doboj i Teslić.

Riječ je o prvoj istrazi protiv NATO avijacije u Srpskoj, javila je ATV, napominjući da dobojsko Tužilaštvo istražuje ko su lica NATO avijacije koja se sumnjiče da su u avgustu i septembru 1995. godine, tokom bombardovanja Doboja i Teslića, počinili krivično djelo protiv civilnog stanovništva.

ATV nezvanično saznaje da je ovaj predmet prošao i kroz ruke tužilaca u Tužilaštvu BiH.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić kaže da bi bilo dobro da se razjasni uloga NATO u proteklom ratu, s obzirom na to da se radi o klasičnoj vazduhoplovnoj operaciji podrške muslimansko-hrvatskim snagama u borbi protiv Vojske Republike Srpske.

Za vrijeme NATO agresije na Srpsku stradalo je više od 100 civila, a stanovništvo i danas u zdravstvenom smislu trpi posljedice bombardovanja osiromašenim uranijumom.