Podrška rezoluciji o Srebrenici je sraman čin Crne Gore, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te naglasio da Јasenovac i Srebrenica nisu uporedivi.

– I to ne smijemo zaboraviti – izjavio je Dodik u izjavi za novinare na obilježavanju 32. godine Vojske Republike Srpske.

Istakao je da nije očekivao da će Crna Gora nastaviti tako brutalnu politiku prema Srbima.

– Prije su priznali tzv. Kosovo, imaju neki odnos prema BiH, ne računajući da tu ima i Republika Srpska – naveo je Dodik.

Naglaso je da Srpska podržava srpski narodu u Crnoj Gori.

– On je tamo potlačen sa stanovišta politike Mila Đukanovića, ali vidimo da i sada nisu poboljšane okolnost i slobode za naš narod u Crnoj Gori – rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da Јasenovac i Srebrenica nisu uporedivi.

 

– I to se ne može ni sa jedne strane uporediti. I mi prije svega Srbi, pogotovo iz Srpske, treba da izbjegnemo tu zamku upoređivanja. Oni tako žele da daju značaj Srebrenici, a ne da odaju počast i pijetet stradalima u Јasenovcu. To treba prestati – jasan je Dodik.

Naglasio je da je Јasenovac sam po sebi stravičan.

– Što se tiče Crne Gore, naravno da nam nije ugodno, ali nećemo zaboraviti. Crna Gora kada se to dešavalo u Srebrenici je bila aktivna u podršci takvim događajima koji su se tamo dešavali – naveo je Dodik.

Istakao je da je prijedlog rezolucije o Srebrenici težak dokument, koji će ostati trajno u percepciji naroda.

– A sada vidimo one, koji bi oprali svoju savjest i onda se tako ponašaju. Srpska ne prihvata to – naveo je Dodik.

Istakao je da rezolucija nema nikakve veze sa presudama.

– To je politička platforma koja treba njima da omogući da devastiraju Srpsku. Trebaće nam dodatna snaga – rekao je Dodik.