Članovi porodica trojice narodnih poslanika prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske koji su ubijeni na početku Odbrambeno-otadžbinskog rata otkrili su danas njihove spomen-biste, a predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić spomen-ploče i grb nad kojim su se poslanici zakleli na vjernost Srpskoj.

Spomen-biste Milutina Najdanovića, Gorana Zekića i Milovana Bjeloševića otkrivene su u holu Narodne skupštine Republike Srpske.

Otkrivanju prisustvuju i poslanici prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, bivši predsjednici Narodne skupštine i ostale zvanice.

Stevandić je prethodno u Kabinetu predsjednika Narodne skupštine razgovarao sa porodicama ubijenih poslanika prvog skupštinskog saziva.

Profesor Milutin Najdanović bio je poslanik SDS-a u prvoj demokratskoj Skupštini SR BiH, a bio je i profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i osnivač Torakalne hirurgije u tom gradu.

Ubijen je na svirep način u noći 14. avgusta 1992. godine u ratnom Sarajevu, a zločinci nikada nisu otkriveni i procesuirani.

Poslanik prvog saziva Goran Zekić – sudija iz Srebrenice ubijen je u zasjedi 8. maja 1992. godine dok se vraćao iz Bratunca.

Milovan Bjelošević, predsjednik opštine Derventa, pjesnik i pisac, ubijen je snajperskim hicem u leđa u blizini svoje kuće 21. maja 1992. godine.