Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je kandidaturu Palestine da postane punopravna članica UN priznavši je kao kvalifikovanu za pridruživanje, prilikom čega su preporučili Savjetu bezbjednosti UN da “ponovo razmotri ovo pitanje”.

Glasanje 193-člane Generalne skupštine u petak predstavljalo je globalno istraživanje podrške nastojanjima Palestinaca da postanu punopravni član UN potez koji bi efektivno priznao palestinsku državu – nakon što su Sjedinjene Države prošle godine stavile veto u Vijeću sigurnosti UN mjesec dana.

Skupština je u petak usvojila rezoluciju sa 143 glasa za i devet protiv – uključujući SAD i Izrael – dok je 25 zemalja bilo uzdržano. To Palestincima ne daje punopravno članstvo u UN, već ih jednostavno priznaje kao kvalifikovane za pridruživanje.

Rezolucija Generalne skupštine “određuje da država Palestina … treba da bude primljena u članstvo” i “preporučuje da Savjet bezbjednosti ponovo razmotri ovo pitanje”.

Iako sama Generalna skupština ne može da odobri punopravno članstvo u UN, nacrt rezolucije koji je stavljen na glasanje u petak će Palestincima dati neka dodatna prava i privilegije od septembra 2024. godine – poput mjesta među članicama UN u skupštinskoj sali – ali neće dobiti pravo glasa u tijelu, piše Blic.

“Želimo mir, želimo slobodu”
Palestinsko zalaganje za punopravno članstvo u UN dolazi sedam mjeseci nakon rata između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze, i dok Izrael širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra nelegalnim.

– Želimo mir, želimo slobodu. Glas “za” je glas za postojanje Palestine, nije protiv nijedne države… To je ulaganje u mir – rekao je palestinski ambasador u UN Rijad Mansur Generalnoj skupštini prije glasanja.