Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas u Banjaluci da trojica narodnih poslanika prvog saziva Narodne skupštine, koji su ubijeni na početku stvaranja Republike Srpske, nisu bili vojne mete, već su se isključivo bavili politikom i zaštitom vlastitog naroda.

Stevandić je naglasio da je riječ o ljudima koji su prvi podigli ruku za stvaranje Republike Srpske i zbog toga i poginuli.

“Glasali su i za prvi Ustav i za Vojsku Republike Srpske i svima vama koji ste živi i zdravi želim na tome da vam se zahvalim”, istakao je Stevandić u obraćanju na otkrivanju bista narodnih poslanika prvog saziva parlamenta Srpske Milutina Najdanovića, Gorana Zekića i Milovana Bjeloševića.

On je podsjetio da su Najdanovića ubili zločinci u Sarajevu, a mnogima od njih ili njihovim porodicama je sigurno kao ugledni sarajevski ljekar spasavao živote.

“Bjelošević je ubijen snajperskim metkom u leđa dok je pokušao da pomogne ranjeniku na 300 metara od svoje kuće. Zekić je ubijen u zasjedi kao civil na jednoj krivini između Srebrenice i Bratunca od ljudi koji vjerovatno i danas vode politiku u Sarajevu i odlučuju o pitanjima Srebrenice”, naveo je Stevandić.

On je poručio da ne treba zaboraviti ljude poput Najdanovića, Zekića i Bjeloševića.

Članovi porodica trojice narodnih poslanika prvog saziva Narodne skupštine, koji su ubijeni na početku stvaranja Republike Srpske, otkrili su njihove biste, a predsjednik Republike i Narodne skupštine Srpske Milorad Dodik i Nenad Stevandić spomen-ploče i grb nad kojim su se poslanici zakleli na vjernost Srpskoj