Početkom aprila, ukrajinski operateri dronova primetili su, izvan Krasnohorivke, zapadno od Donjecka u istočnoj Ukrajini, ruski tenk T-72 sa grubim metalnim krovom na trupu i kupoli, piše Forbs.

Ubrzo se više oklopnih tenkova (mnogi takođe imaju ometače radija protiv dronova) pojavilo se duž linije fronta od 600 milja 27-mesečnog šireg rata Rusije protiv Ukrajine.

Rusi ova bizarna vozila nazivaju “carskim roštiljem”. Ukrajinci ih zovu “tenk kornjače”. Sada, u svom drugom mesecu operacija u sklopu pojačane ruske zimsko-prolećne ofanzive, tenkovi kornjače su dobili još jedan sloj improvizovanog oklopa: metalne rešetke na vrhu svojih čvrstih metalnih školjki.

Akvarijumi kornjača postaju sve veći i čudniji. To ne znači da ne rade za svoju primarnu svrhu.

“Opremljen metalnim valjcima za aktiviranje mina, neobičan tip vozila koristi se kao vozilo za čišćenje mina ispred oklopnih jurišnih kolona”, primetio je istoričar oružja Metju Mos.
Slojevi “uradi sam” oklopa, postavljeni u radionicama blizu fronta, štite tenkove kornjače od 100.000 eksplozivnih dronova iz prvog lica koje Ukrajinci svakog meseca bacaju na Ruse koji su napadali.

“Svi se smeju njihovoj izgradnji ambara, ali u stvari rade kao pakao”, objavio je jedan ukrajinski Telegram kanal.

“Mnogo FPV-a je potrošeno na jedan rezervoar.”

Akvarijumi za kornjače su adaptacija. Problem je u tome što su prilagođeni samo jednoj pretnji.

Međutim, sve dok ukrajinskim trupama nedostaje artiljerije i protivtenkovskih projektila i nadoknađuje se ogromnim brojem FPV dronova lokalnog porekla, kao što je to bio slučaj već mesecima, tenk kornjača ima pristojne šanse da obavi svoj posao i preživi napad.

Ali sada kada su republikanci u američkom Kongresu konačno okončali svoju šestomesečnu blokadu dalje pomoći SAD Ukrajini, oslobodivši 61 milijardu dolara novog finansiranja, ukrajinske brigade će uskoro dobiti mnogo projektila i granata. Pentagon je već isporučio prvu municiju vrednu milijardu dolara.

Dvostruko deblji “uradi sam” oklop tenkova kornjača mogao bi da ih zaštiti od FPV dronova od dve funte, od kojih svaki ima po funtu eksploziva.

“Ali njihove školjke nude malo zaštite od bilo čega drugog”, objasnio je Moss.

A dodatni oklop bi mogao biti praktično beskorisan protiv projektila Džavelin od 35 funti sa tandem bojevom glavom od 20 funti posebno dizajniranom da probije više slojeva zaštite.

Ne računajte da će posada tenkova kornjača izbegavati ukrajinski tim koplja. Ne samo da je “uradi sam” vozilo teško i sporo, već nedavni video snimci naglašavaju koliko je užasna vidljivost posade kroz sav taj improvizovani oklop. Toliko je teško videti pored oklopne granate da je najmanje jedna posada tenka kornjača primećena kako skreće pogrešno tokom napada, što je tenk skrenulo sa ukrajinskih linija.