Pred Sudom Bosne i Hercegovine održano je ročište za eventualno određivanje pritvora, po prijedlogu Tužilaštva BiH, nedavno uhapšenom Adnanu Ćatiću, povratniku iz Sirije.

Tužilac Dubravko Čampara obrazlažući zahtjev za pritvor je kazao kako je Ćatić stigao komercijalnim letom iz Istanbula u petak oko 20 sati. Uz sebe je imao putni list koji mu je tamo izdalo bh. DKP, kao i pasoš koji je istekao. Tužilac Čampara tvrdi kako raspolažu sa dovoljno dokaza kako je Adnan Ćatić bio dijelom organizovane kriminalne grupe, te mu na teret stavljaju krivično djelo terorizam.

Navode kako je Ćatić iz Bosne i Hercegovine otišao 2013. godine, kako bi se priključio terorističkim organizacijama (po odluci Savjeta bezbjednosti UN), ISIL-u i Al Nusri. Tamo je boravio do 2021. godine.

“Prošao je vojnu i učestvovao u borbama, za šta imamo veći broj dokaza”, kazao je Čampara sutkinji Tatjani Kosović.

Postoje izjave svjedoka, navodi tužilac, koji su se vratili sa sirijskog ratišta, gdje opisuju Ćatićevu ulogu u toj jedinici, šta je sve radio, kakve je obuke prolazio. Veliki je broj iskaza, tvrdi Čampara.

Tužilaštvo faktički od petka provodi istragu, slijede saslušanja svjedoka. Kažu kako je Ćatić prije odlaska u Siriju boravio u Gornjoj Maoči. Pitaju se gdje se tačno u Turskoj nalazio, te će zatražiti od SIPA finansijsku istragu o tome kako je tamo boravio, ko ga je finansirao, i to s porodicom.

“Bio je ranjen, a nas najviše zanima stepen radikalizacije, odnosno deradikalizacije, šta možemo očekivati od njega, da li je opasnost po građane”, upitao se tužilac.

Ostaju kod zahtjeva za pritvor jer smatraju kako je Ćatić boravkom u Siriji stekao brojne kontaktke, iako su te vojne, terorističke formacije propale, ipak njihovi članovi se nalaze širom svijeta.

“Kako je jednom otišao, može otići ponovno”, smatra Čamapra.

Tužilaštvo smatra da u 10 godina koliko je Ćatić izvan Bosne i Hercegovine, bar sedam je proveo u Siriji, sposoban je, kažu, da upravlja raznim vrstama oružja “mi ne znamo koje su njegove namjere i dok sve ne provjerimo, ništa ne možemo prepustiti slučaju”, zaključuje tužilac.

Senad Dupovac je je branilac Adnana Ćatića, po službenoj dužnosti, kaže izabrao ga je s liste advokata.

On je odmah pozvao Sud na presumpciju nevinosti, kaže da je tužilac izrekao “teške riječi” koje ne stoje i paraju uši.

“Imali smo mnogo ovakvih slučajeva koji su bili u pritvoru pa ih je Sud kasnije oslobodio”, navodi Dupovac.

Sam način dolaska govori suprotno tvrdnjama tužioca. Došao je sam (nije izručen u lisicama kao mnogi prije njega, iz zatvora i posebnim letovima), kupio je kartu, imao putnu ispravu, iz Turske je došao bez problema, sve kontrole prošao, navodi odbrana.

“Turska je članica NATO-a, imaju obavještajne podatke, da ima djelić ovoga što je tužilac rekao, Turska ga ne bi pustila da uđe na civilni let sa 180 putnika Turkish Airlinesa”, stava je Dupovac.

Riječ je o dobrovoljnom povratku, kaže odbrana, dok Tužilaštvo smatra da to nije slučaj, sigurno više nije mogao ostati u Turskoj.

Advokat Dupovac tvrdi kako Ćatić nije bio nikakav vojnik, nego da je radio u jednoj osnovnoj školi, koju su pri tome osnovali i Britanci, te da je radio u biblioteci i fotokopirnici.

“Tamo su išli ljekari, novinari, istraživači, zašto je svako ko ode u Siriju terorista”, upitao je advokat.

Smatra kako osnovana sumnja za pritvor ne postoji, predlaže mjere zabrane napuštanja mjesta prebivačišta bez prethodnog odobrenja Suda, kao i da policijski službenici ga nasumično provjeravaju dva puta dnevno.

Ćatić od Suda zatražio priliku da “ispravi grešku”
Adnan Ćatić inače boravi u Bosavači, kaže u kući svojih roditelja. Sin je jedinac. Tu borave njegova supruga i dvije maloljetne kćerke. Na pitanje da li je oženjen, odgovorio je “samo šerijatski”. Nezaposlen je i po zanimanju kaže da je frizer. Na pitanje sutkinje Kosović, šta je radio u Turskoj, rekao je ništa posebno, privatno. Rekao je i da bi došao ranije u Bosnu i Hercegovini, jer mu je porodica stigla 2021., no imao je privatne probleme, detalje nije iznio pred Sudom. Ranije nije osuđivan, tvrdi da se protiv njega ne vodi nikakav drugi postupak.

Na pitanje sutkinje Kosović da li želi nešto dodati pred kraj ročišta, Ćatić odgovara:

“Bio bih zahvalan na prilici da ispravim ono što sam pogriješio”.

Sutkinja je nastavila “svjesni ste greške?”, a Ćatić odgovorio “Da”.

Dupovac tvrdi i to kako njegov branjenik nije bio član bilo koje formacije, te krivi domaću percepciju.

“Bilo ko da se vrati iz Sirije, smatra se da je učesnik u nekakvim formacijama. Međutim, njegov prvi efekat i kada se pojavi uopšte ne djeluje kao oni sa dugim bradama, kratkim pantolama…”, naveo je Dupovac.

Dodao je i kako će dobiti podatke iz škole u kojoj je Ćatić radio.

“Tužilaštvo kaže da vodi istragu tri dana, koliko će uspjeti da nađu još uvijek su indicije. Teža je pozicija Tužilaštva, nego odbrane u ovom slučaju”, izjavio je.

Na upit medija o školi u kojoj je Ćatić radio, Dupovac dodatno pojašnjava da su je osnovali Pakistanci sa britanskim državljanstvom, te da je “kao i svaka osnovna škola”.

“On je radio između biblioteke i foto-kopirnice, u kancelariji je priprema i foto-kopirao materijale”, naveo je.

Tvrdi da njegov branjenik nije bio ranjavan.

S druge strane, njegov branjenik je pred sutkinjom priznao kako je svjestan da je počinio grešku, a Dupovac to pravda periodom adolescencije.

“On kada je otišao nije još bio formiran kao ličnost. Odlazak u Siriju je svakako greška, i on to zna”, pojasnio je Dupovac, a prenosi N1.