Projekat „BL Bus Tracker”, koji omogućava jednostavno praćenje autobusa u javnom gradskom saobraćaju, danas je predstavljen u Banskom dvoru. U okviru projekta, kojeg realizuju Elektrotehnički fakultet u saradnji sa preduzećem „Autoprevoz“, razvijena je mobilna aplikacija koja pruža sve informacije u vezi sa gradskim linijama 10, 13 i 17. 

Ovo je jedan od deset izabranih projekata u okviru javnog poziva “Banja Luka pametni grad“, koji Grad Banjaluka provodi sa Razvojnim programom UN-a i Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević rekao je da projektom praćenja autobusa /BL BusTracker/ svi dobijaju, prije svega građani Banjaluke jer će im korištenje ovakve aplikacije i softverskog rješenja olakšati život.

“Dobijaju i svi potencijalni budući inovatori i oni koji žele da se bave razvojem softvera, jer će na osnovu onoga što su postavili ljudi sa banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta /ETF/ moći da nadograđuju svoja rješenja”, rekao je Rajčević.

On je naglasio da to doprinosi i razvoju čitavog novog eko-sistema koji će se bazirati na tehnologijama “pametnog grada” /smart city/.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je strateško opredjeljenje grada potpuna modernizacija javnog prevoza, istakavši da je ova aplikacija važan korak prema tome.

“Grad Banjaluka želi da zaokruži priču o modernom javnom prevozu za ovu godinu, koji se sastoji od više od 30 ili 40 modernih autobuskih stajališta u užem dijelu centra grada”, rekao je Stanivuković i najavio da će za to uskoro biti raspisan javni poziv, te naveo da se očekuje postavljanje modernih autobuskih stajališta u toku godine.

Stanivuković kaže da je želja Gradske urave da se udvostuči broj korisnika javnog prevoza, što je, kaže, moguće ako bude moderan i pristupačan generacijama koje dolaze.

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu /ETF/ Univerziteta u Banjaluci Dražen Brđanin rekao je da je riječ o jednom od 10 projekata u okviru inicijative “Banjaluka – pametni grad budućnosti” i realizovan je u saradnji ETF-a i preduzeća “Autoprevoz”.

“Trenutno omogućava praćenje autobusa na linijama 10, 13 i 17 U okviru projekta razvijena je mobilna aplikacija koja je besplatna i javno dostupna i građani mogu da je već koriste”, rakeo je Brđanin i dodao da je više od 400 korisnika instaliralo aplikaciju, koja je ocijenjena veoma dobrom.

Šef Regionalne kancelarije UNDP-ja Goran Vukmir rekao je da je ovo jedan od dobrih primjera kako se može razviti projekat koji na veoma lijep način odgovara na potrebe građana i rješava njihov konkretan problem, kao što je javni prevoz.

“U isto vrijeme, otvara ogroman potencijal i korist i za same prevoznike, koji mogu da imaju uvid u kretanje saobraćaja. Donosi korist i za grad – da se vidi kako to funkcioniše, te za Univerzitet i Ministarstvo otvara prostor za naučnoistraživački rad na novim projektima i komercijalizaciju nekih od tih rješenja”, rekao je Vukmir.