Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da na vidjelo izlaze napadi na Srbe povratnike u Federaciju BiH, te da će biti urađeno sve kako bi im se pomoglo.

Pomagali smo i nastavićemo da pomažemo. Do sada su bile informacije o napadima na Bošnjake u Srpskoj, čak je bilo i senzacija, a ispostavi se da Bošnjaci napadaju sunarodnike – rekao je Višković.

On je naveo da u FBiH Srbi ne smiju prijaviti napade i da im se siječe šuma, te uništavaju imanja, a kada to prijave nadležnim kantonalnim ministarstvima, imaju još veće probleme.

Višković je naveo da ljudi zbog toga često prećutkuju incidente.

  • Ponosan sam što su puno veće slobode i bolji život pripadnika drugih naroda u Srpskoj, nego u FBiH. Srbi u FBiH žive bez struje, vode i osnovnih životnih uslova, radnih mjesta, putna infrastruktura je nikakva i žive u strahu. U strahu su jer ne smiju prijaviti incidente. Za ženu u Vozući se saznalo zato što je pretučena, jer je morala imati ljekarsku pomoć, a da je dobila par šamara niko ne bi reagovao. Siguran sam da ima više slučajeva koji nisu prijavljeni – istakao je Višković.

Pozvao sve u FBiH da zaštite Srbe koji, kako je naveo, treba da zatraže zaštitu institucija Srpske, jer žive na vjekovnim ognjištima.