Vojska Republike Srpske obilježava 32 godine od osnivanja i 19-godišnjicu formiranja Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Predsjednik Milorad Dodik čestitao je borcima i pripadnicima Trećeg pješadisjkog Republika Srpska puka dan Vojske Republike Srpske uz poruku da je pod vođstvom srpske vojske odbranjena država Republika Srpska koja je formirana 9. januara.

 

U Banjaluci u kasarni “Kozara” uz prisustvo najviših zvaničnika Srpske u toku je centralna svečanost.

Na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske u kasarni “Kozara” u Banjaluci Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga BiH predao je raport srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović.

 

Cvijanović je pozdravila pripadnike ovog puka.

 

Republika Srpske je 12. maja 1992. godine donijela istorijiski zakon, a to je Zakon o Vojsci Republike Srpske, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Republika Srpske nije željela rat, on je bio nametnut i bili smo prinuđeni da se branimo, rekla je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović tokom obraćanja na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske u Banjaluci.

Podsjetila je da su pred formiranju Vojske Republike Srpske prethodili brojni zločini nad srpskim narodom.

– Mart 1992. započeo je zločinom protiv mira i ubistvom Nikole Gardovića u Sarajevu, a završio zločinom u Sijekovcu kod Broda u kojem su stradale desetine srpskih civila. Nakon toga su uslijedili i drugi zločini nad Srbima, poput onog u Dobrovoljačkoj ulici, čiju godišnjicu smo obilježili početkom ovog mjeseca – naglasila je Cvijanović.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je u kasarni “Kozara” u Banjaluci da je danas sa istorijske distance važno posvjedočiti da je bila sudbonosna odluka o formiranju Vojske Republike Srpske, koja je imala ključnu ulogu u odbrani srpskog naroda.

– Da u miru gradimo bolju budućnost – u kojoj nema mjesta za sve one kojima mi kao narod ne smetamo – poručio je Goganović.

Održan je parastos poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno otadžbinskog rata, te položeni vijenci u spomen sobi.

 

Obilježavanju prisustvuju predsjednik Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić.

 

Prisutni su i komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Sreten Milošević, kao i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

 

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske prvobitno je osnovana pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Krsna slava Vojske Republike Srpske je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.